Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Programowanie w Scratch?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciał bym się was zapytać co sądzicie o programowaniu gier w scartchu.

Czy to ogółem można nazwać programowaniem?

Zetknęliście się już z tą platformą, co onej sądzicie?

Opublikowano

IMO jest to słabe. W takim wieku dla jakiego jest to przewidziane taka nauka nie ma dużego sensu, a potem to jest trochę żałosne.

Poziom niżej od logo.

Opublikowano

A według mnie ma jakiś tam sens ma. Może wyłowić osoby zainteresowane, dać ogólną wizję programowania i zabawiać. Ale i tak nie ma szans by na siłe nauczyć dziecko programować. A jeśli będzie chciało, to moim zdaniem lepszym wyborem jest Just Basic, mSL czy Small Basic.

Czy to ogółem można nazwać programowaniem?

No tak. Tak samo można programować pralkę. Z definicji wszystko się zgadza, ale nie wymaga to żadnych umiejętności, nie pozwala na wiele i jest nim tylko teoretycznie. Faktyczne programowanie zdecydowanie tak nie wygląda.

708121422388637873334.png

Opublikowano

W tym się nie programuje tylko łączy klocuszki i jest to dobre dla dzieci z podstawówki (bo to właśnie one są targetem) ażeby zainteresować je tworzenie / programowaniem.

Tak samo lego mindstorms - to ma cię zainteresować tworzeniem / programowaniem a nie robieniem robotów z lego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...